Balistik kelimesinin kökeni Roma İmparatorluğuna dayanmaktadır. Roma ordusu tarafından kuşatmalarda, büyük ok ve gülleleri kale surlarına ve istihkâmlara atmak için kullanılan mancınığa Latincede “Balista” denilmekteydi. Bu silahı kullanan personelin hedefe isabeti sağlamak amacıyla hesaplamalar yapması ve silahı ayarlaması, modern balistiğin ilk uygulamalarını oluşturdu.
Balistik biliminin günümüz manasıyla tanımı: Fişeğin ateşlenmesiyle, yanma odasında (fişek yatağı) ve namluda meydana gelen basınç-ısı değişimlerini, mermi çekirdeğinin namlu içerisindeki ivmeli hareketini, mermi çekirdeğinin havadaki hareketini, mermi çekirdeğinin hedef üzerindeki etkilerini, inceleyen bilim dalıdır.
Adli Balistik, ateşli ve ateşsiz silahların kullanıldığı olaylarda olay yerinden elde edilen balistik bulguların, balistiğin alt bilim dallarının temel kaideleri ve Adli Balistik Biliminin metotlarını kullanarak inceleyen, bulguların, delil kimliğine kavuşturulduğu bilim dalıdır. Bu nedenle ateşli ve ateşsiz silahla işlenen davalarda bilirkişilik yapmak isteyen bir kişi, adli balistiğin konuları olan iç balistik, dış balistik, ara balistik ve hedef balistiği gibi konularda yetkinlik sahibi olması gerekir.
EĞİTİMİN iÇERİĞİ
KİMLER BU EĞİTİMDEN YARARLANABİLİR?
NEDEN İHTİYAÇ DUYULUR?
Ülkemizde ateşli silahla işlenen vakaların fazla olması, özellikle bu alanda oluşan özel bilirkişilik ihtiyacını öne çıkarmıştır.
Eğitimi aldıktan sonra herhangi bir donanıma ihtiyacı duymadan bilirkişilik yapmaya imkân sağlayan bu eğitim, sizlere bu alandaki ileri seviyede en iyi uygulama örnekleriyle sunulmuştur.
KAZANIMLAR
20-Jan-2024
kesinlikle çok faydalı üzerine biraz çalıştığınız zaman çok iyi bir balistik uzmanı olabilirsiniz..